luni, 22 februarie 2010

Uniunea Europeana si Institutiile Europene

Amplasarea Uniunii Europene



Uniunea Europeana (UE) este o entitate politica ,sociala si economica ,dezvoltata in Europa si este compusa din 27 de state .Este considerata o constructie sui generis situandu-se intre federati si confederatie .

Institutiile Uniunii Europene

Parlamentul European reprezinta pe cetatenii Uniunii Europene si este ales prin vot direct de acestia .

Consiliul European (Consiliul de Ministrii) reprezinta fiecare stat membru.
Comisia Europeana reprezinta interesele UE.
Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene, care se îngrijeşte de respectarea legilor europene.
Curtea Europeană de Conturi, care verifică finanţarea activităţilor UE

Ce trebuie sa citesti ?

Toti cei cu care am discutat eu mi-au recomandat "Diplomatia" de Kissinger (Biblia Diplomatiei)

vineri, 19 februarie 2010

Un scurt rezumat...RAZBOAIE

M-am gandit sa fac cate un scurt rezumat cu cele mai importante razboaie din istoria omenirii,asa ca .....

RAZBOIUL DE 30 DE ANI(1648-1815) :

Un razboi purtat sub pretext religios .
Principala cauza a fost lupta pentru hegemonie in Europa ,in special ambitia Frantei condusa de cardinalul Richelieau ,de a a profila pe plan european in detrimentul Sfantului Imperiu Roman de Neam German .
Războiul de 30 de ani începe cu rebeliunea Cehilor împotriva opresiunii Austriei condusa de Habsburgi , in anul 1618 , cind tensiunea atinge cote maxime . LIGA CATOLICA , o alianţa militară formata in anul 1609 , declara război Cehilor . Liga catolica este compusa din Principatele catolice Germane , Austria si Spania . La începutul războiului cehii cistiga numeroase batalii si cucereşte pina si suburbiile Vienei . Totuşi Liga Catolica reuseste sa-si regrupeze fotele si sa i-i dea o replica distrugătoare Cehiei .

In anul 1620armata ceha a fost spulberata in bătălia de la Muntele Alb . Toate aceste evenimente dau un semnal Europei Protestante de a se implica in război . In anul 1625 Anglia , Olanda si Danemarca impun rezistenta Ligii Catolice . Franta vechi oponent si rival al Dinastiei Habsburgilor , finanteaza abundent forţele protestante . In acest război este antrenata aproape toata Europa . Liga Catolica distruge forta Daneza iar Anglia si Olanda nu se pot împotrivi Uniunii Catolice deoarece armatele lor sunt mici si fara o organizare prea buna .

Franta este inspaimintata de pericolul iminent al invaziei inamice . Cardinalul Richelieu reuseste sa îndepărteze de tara sa acest dezastru . El realizează o alianţa cu regele Suediei Gustav Adolf . Richelieu plateste 1 000 000 de livre anual pentru eliberarea armata a Germanei . In anul 1630 Gustav Adolf initiaza o ofensiva . In primăvara anului 1631 ocupa tot Pommeronul iar in luna septembrie a aceluiaşi an suedezii reportează o glorioasa victorie in bătălia de la Breitenfeld si toata Germania de nord este in miimile lor . In anul 1632 , in luna noiembrie , armata suedeza zdrobeşte forta armata a Ligii Catolice la Lutzen .

Talentat conducător si reformator , militar si comandant militar , regele Suediei Gustav Adolf a fost învins la Nordlingen in anul 1634. In aceste circumstanţe Franta nu are alta şansa decit sa declare război Austriei, fiind susţinuta de Olanda Mantua Savoia si Venetia .

La început ea i-si apăra teritoriile împotriva unei invazii , dar pe parcurs ,Armata adoptind tehnici de lupta mai bune si crescind numeric , paseste pe teritoriile inamice . In luna mai a anului 1643 Franta învinge armata spaniola in bătălia de la Rocroi si in anul 1648 războiul se termina prin tratatul de la Westfalia . Împăratul Sfintului Imperiu Roman Germanic este constrins sa semneze tratatul . In tratat Dinastia Habsburgilor se obliga sa accepte ca statele germanice din Sfintul Imperiu se guvernează intr-un mod inca mai independent decit înainte de războiul de 30 de ani . La începutul secolului al XVII ea armata franceza nu era numeroasa si nici pe departe bine pregătita pentru a se apăra si de aceea luptele erau duse de mercenari . Cardinalul Richelieu a fost cel care a lansat dezvoltarea unei armate naţionale .

In anul 1640 Franta avea o armata compusa din 150 000 de unitati de infanterie si 30 000 de unitati de cavalerie . cel care a supravegheat formarea armatei naţionale a fost Michel Le Telieu , care mai tirziu , in anul 1643 a fost promovat in fruntea Ministerului Apărări.

Evenimente importante petrecute in timpul razboiului de 30 de ani

1.BATALIA DE LA WHITE MOUNTAIN

8 noiembrie 1620

Razboiul Boemian a durat aproape trei ani fara a se ajunge la un punct decisiv . Slovacii reprezentau natiunea cu cel mai mare numar de soldati in armata acestei forte . Ducele de Bavaria a insistat in luarea suprematiei si a deplasarii direct la Praga . Armata a fost condusa spre Praga de comandantul Bukois . Armata slovaca a incercat sa-si blocheze inamicul in pozitii cit mai defavorabile , alegind pentru ea cele mai bune pozitii de lupta . In aceasta batalie au luptat 28 000 de soldati din partea Aliantei Catolice impotriva a 22 000 de soldati slovaci . Dupa doua ore de lupte crincene batalia s-a soldat cu victoria imperiului . Foarte multe alta nationalitati s-au aflat pe baricadele celor doua armate care s-au infruntat . De partea slovacilor au fost austriecii, ungarii si olandezii iar de partea Uniunii Catolice au fost germanii , polonezii , spaniolii si italienii .

2.BATALIA DE LA BREITENFELD

17 SEPTEMBRIE 1631

A durat un an si trei luni pina la lupta decisiva . Armata suedeza- saxoniana numara 39 000 de soldati cu 75 de tunuri iar ceea a Imperiului 26 000 de soldati si 26 de tunuri . Thylly a sperat ca numarul mai mic de soldati din armata sa , fata de cel al lui Gustav Adolf va fi compensat de calitatea trupelor sale . Pornind din Leipzig , Thylly i-si pozitioneaza armata in vale in partea dreapta a orasului Breitenfeld la doi kilometri de piriul Loberbach . Armata suedeza traverseaza piriul si ataca . Destul de repede trupele Imperiului au fost infrinte . Grav ranit aproape pe moarte Thylly se retrage la Galle iar armata care a fost capturata a trecut de partea suedezilor .

3.BATALIA DE LA LUZEN

16 noiembrie 1632

Valenstein invadeaza Saxonia si pune cucerire pe Lepzig . Pentru a-l obliga sa-si paraseasca pozitia Gustav Adolf ocupa o pozitie buna pe riul Saale la nord de Hammburg , in asa fel incit Valenstein hotaraste sa-si duca trupele in tabara de iarna din orasele saxone ne indraznind sa atace . Gustav Adolf urmarind miscarea ataca imediat . Dupa ce sapte zile in sir cele doua armate s-au infruntat , Valenstein ocupa o pozitie defensiva aproape de orasul Lutzen . Armata lui Gustav Adolf numara 16 300 de soldati cu 21 de tunuri iar cea a lui Valenstein 12 000 de soldati si 60 de tunuri . Numarul mai

mare de soldati si calitatea armatei suedeze , fata de cea a lui Valenstein i-a facut pe suedezi victoriosi .

4.BATALIA DE LA NERLINGER

27 august 1634

Dupa uciderea lui Valenstien , in anul 1634 , armata regelui Ferdinand , sub comanda lui Gallas a luat cu asalt Douna . De ce a permis Suedia Uniunii Catolice sa ia asa usor unul dintre cele mai importante orase protestante ?

Stabilindu-si tabara linga Bapfurgen ( la 10 km de Nerlingen ) si primind intariri , a hotarit sa se apropie de asediatori si sa ocupe o pozitie strategica pe drumul de legatura dintre Ulm si Nerlinger . datorita amplasarii inspirate a armatei Suedia a putut sa se aprovizioneze si in acelasi timp sa impiedice aprovizionarea inamicilor . Albuch a luat trupele imperiale in timpul luptelor desfasurate numai pe timpul noptii . Spre dimineata Gorn a incercat sa ocupe Albuch , dar a esuat , in fata superioritatii trupelor oponente . Vazind ca nu este posibila ocuparea Albuchului , se decide sa se retraga sub acoperirea cavaleriei dar armata imperiala contraataca . Armata protestanta se transforma intr-o masa de oameni dazorientati , infanteria fiind distrusa si Gorn luat ostatic .

5.BATALIA DE LA VITTSTOCK

4 octombrie 1636

In vara anului 1636 trupele imperiului unite cu cele ale saxonilor reusesc sa ocupe Magdeburg . In nordul orasului aproape de Werben trupele suedeze i-si stabilesc tabara sub comanda lui Banner . Banner detinea o armata compusa din 16 000 de soldati cu care incearca o invazie a Saxonei in timp ce aliatii il forteaza sa se retraga . Aceasta batalie a fost cea mai singeroasa si crincena din istoria lumii . Soldatii inamici in numar de 22 000 sunt flancati pe doua directii si Baner in urma strategiei aplicate iese victorios in ciuda superioritatii numerice a inamicului sau .

Datorita pericolului ce la reprezentat pentru Franta invazia Uniunii Catolice armata nationala a suferit mari trnsformari definitivindu-se si o legislatie in favoarea ei . Cardinalul Richelieu a fost primul care a acordat o importanta majora formarii unei armate nationale ajutind la trnsformarea statului feudal .

Razboiul a fost devastator pentru toate tarile implicate . In acel moment parea imposibil ca armatele franceze sa elibereze teritoriile ocupate . In acea perioada au avut loc multe acte de eroism care au intarit moralul si pozitia trupelor franceze . Astfel putem exemplifica cazul Turenne , care cu un numar foarte mic de ostasi a cucerit o

fortareata foarte bine aparata la Lamot de trupele mult mai numeroase ale armatei imperiale . pentru aceasta actiune i sa acordat gradul de maior-general .

In Franta secolului al XVII lea in timpul razboiului de 30 de ani sa realizat un nou mod de guvernare „monarhia absoluta”.Cardinalul Richelieu stringe toata puterea in mina regelui obligind nobilimea sa se supuna .


PRIMUL RAZBOI MONDIAL
Dată 28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918

Locaţie Europa, Africa şi Orientul Mijlociu, (pentru scurtă vreme şi China şi insulele din Oceanul Pacific)


CAUZE:
În ziua de 28 iunie 1914 Franz Ferdinand, arhiducele Austriei şi moştenitorul tronului austro-ungar, a fost asasinat la Sarajevo de Gavrilo Princip, un student sârb-bosniac. Acesta a făcut parte dintr-un grup de cincisprezece asasini, susţinuţi de Mâna Neagră, o societate secretă fondată de naţionalişti pro-sârbi, cu legături în armata Serbiei. Asasinatul a amorsat tensiunea gravă, care exista deja în Europa. Rebeliunile de la Sarajevo provocate de asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand au fost instigate de minoritatea sârbă. Deşi acest asasinat a fost considerat ca detonatorul direct pentru Primul Război Mondial, cauzele reale trebuie căutate în deceniile premergătoare, în reţeaua complexă de alianţe şi contrabalansuri care s-au dezvoltat între diferitele puteri europene, în urma înfrângerii Franţei şi a proclamării Imperiului federal german (Al II-lea Reich), sub conducerea "cancelarului de fier", Otto von Bismarck, în 1871.

Cronologic, evenimentele s-au desfăşurat astfel: în 28 iulie 1914 Imperiul Austro-Ungar a atacat Serbia (în 23 iulie 1914 Austro-Ungaria a dat un ultimatum, apreciat ca inacceptabil pentru un stat suveran, Serbiei - considerată responsabilă pentru atentatul de la Sarajevo, din 28 iunie 1914);


COMBATANTI


Puterile Antantei:



Imperiul Rus -Nicoaie al II-lea
-Alexei Brusilov


Franţa -Georges Clemenceau
-Joseph Joffre
-Ferdinand Foch
-Robert Nivelle
-Philipe Petain


Imperiul Britanic -George al V-lea
-Herbert H. Asquith
-David Lloyd George
-Douglas Haig
-John Jellicoe

Italia -Victor Emanuel al III-Lea
-Luigi Cadorna
-Armando Diaz

Statele Unite -Woodrow Wilson
-John Pershing
China
Belgia
Canada
Japonia
Grecia
Muntenegru
Portugalia
România
Serbia
Spania

Puterile Centrale:

Austro-Ungaria -Franz Joseph
-Conard von Hotzendorf

Imperiul German -Wihelm al II -lea
-Erich von Falkenhayn
-Paul von Hindenburg
-Reinhard Scheer
-Erich Ludendorff

Imperiul Otoman -Mehmed al V -lea
-Ismail Enver
-Mustafa Kemal

Bulgaria -Ferdinand I





Cronologie
• 1 august, Germania declară război Rusiei şi la 3 august Franţei. Italia îşi declară neutralitatea, pe care o menţine până pe 23 mai 1915, dată la care se declară în stare de război cu Austro-Ungaria.
• 4 august Anglia cere, printr-un ultimatum, retragerea Germaniei din Belgia.
• 6 august- Serbia declară război Germaniei. Austro-Ungaria declară război Rusiei
• Muntenegru (7 august) şi Franţa (11 august) declară război Austro-Ungariei.
• 23 august - Japonia declară război Germaniei
• 11 noiembrie 1918 - se semnează încheierea focului în pădurea Compiègne, ca precondiţie la predarea blocului german.
• 1 decembrie 1918 - are loc Adunarea de la Alba Iulia, în urma căreia România primeşte înapoi toate regiunile istorice româneşti de la Austro-Ungaria, Bulgaria şi Rusia.
• 18 ianuarie 1919 - începe Conferinţa de Pace, la Paris, la care participă 28 de ţări învingătoare
Tratatul de la Trianon
Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în primul război mondial şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în primul război mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România) pe de o parte şi de Ungaria de altă parte.
Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele între statele succesoare ale Austro-Ungariei: Austria, Ungaria, Regatul Sârbilor Croaţilor şi Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), Cehoslovacia, precum şi între România şi Ungaria. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles (la 28 iunie 1919)), cu Austria (la Saint Germain en Laye (la 10 septembrie 1919)), cu Bulgaria (la Neuilly la (27 noiembrie 1919)), şi cu Turcia (la Sèvres (la 4 iunie 1920)).


AL DOILEA RAZBOI MONDIAL

Majoritatea istoricilor apreciază că războiul a început la 1 septembrie 1939, odată cuinvadarea Poloniei de către Germania, ceea ce a atras în conflict Franţa, Anglia şi Commonwealth-ul. Unii dintre istorici consideră că atacarea Chinei de către Japonia (7 iulie1937) marchează începutul conflictului mondial. Uniunea Sovietică a anexat partea răsăriteană a Poloniei în 1939, a declanşat unrăzboi separat cu Finlanda şi a fost atacată deGermania Nazistă, în iunie 1941. Statele Unite ale Americii au intrat în conflict, în decembrie1941, după Atacul de la Pearl Harbour. Războiul s-a sfârşit în 1945, când toate puterile Axei au fost înfrânte.
Infobox image for WWII.png


Din stânga sus, în sens orar: Poliţia germană după Anschluss; evrei într-un lagăr de concentrare; soldaţii Armatei Roşiiînălţând steagul Uniunii Sovietice pe clădirea Reichstagului, în timpul Bătăliei Berlinului; explozia bombei nucleare de la Nagasaki; armata japoneză în China şi Bătălia pentru Stalingrad.


Combatanţi
Aliaţii:

Flag of the Soviet Union 1923.svg Uniunea Sovietică
US flag 48 stars.svg Statele Unite ale Americii
Flag of the United Kingdom.svg Regatul Unit
Flag of Poland.svg Polonia
Flag of the Republic of China.svg Republica China
Flag of Free France 1940-1944.svg Franţa
...alţii….

Axa:

Flag of Germany 1933.svg Germania
Flag of Japan (bordered).svg Imperiul Japonez
Flag of Italy (1861-1946) crowned.svg Italia
alţii...

Comandanţi
Flag of the Soviet Union 1923.svg I. V. Stalin

US flag 48 stars.svg Franklin Roosevelt
Flag of the United Kingdom.svg Winston Churchill
Flag of Poland.svg Edward Rydz-Śmigły
Flag of the Republic of China.svg Chiang Kai-shek
Flag of Free France 1940-1944.svg Charles de Gaulle
Alţii…

Flag of Germany 1933.svg Adolf Hitler

Flag of Japan (bordered).svg Hirohito
Flag of Italy (1861-1946) crowned.svg Benito Mussolini
alţii…

Pierderi
militari morţi:
peste 16.000.000

civili morţi:
peste 45.000.000
total:
peste 61.000.000

militari morţi:
peste 8.000.000

civili morţi:
peste 4.000.000
total
peste 12.000.000