marți, 29 iunie 2010

Pareri personale despre anumite evenimente importante din istorie....


Curajul de care a dat dovada Romania in fata provocarii moscovite la adresa Cehoslovaciei

Contextul anului 1968, cu precadere cel care are de-a face cu invadarea Cehoslovaciei de catre tarile membre ale Tratatului de la Varsovia, este deosebit de interesant si plin de lectii pentru generatiile de dupa acest eveniment.
Romania a avut curajul, in ciuda faptului ca era membra a tratatului, de a spune nu invadarii unui stat vecin-prieten. Tara noastra a condamnat energic interventia militara a celor cinci state socialiste (Uniunea Sovietica, Polonia, Republica Democrata Germana, Ungaria si Bulgaria), care in sprijinul "doctrinei Brejnev" a lichidat" Primavara de la Praga"din 1968.
Evenimentele de la Praga prefigureaza evolutia lui Nicolae Ceausescu spre o dictatura personala, din nefericire, si spre cultul personalitatii. Pe de alta parte anul 1968 marcheaza o deschidere evidenta a Romaniei spre puterile occidentale.
Refuzul Romaniei de a participa la exterminarea propriilor aliati in '68 a fost apogeul politicii romanesti de indepartare a consilierilor "rosii", ceea ce a dus la aparitia admiratiei vestului, in special admiratia S.U.A.
Cursul autonom al politicii externe a Romaniei s-a accentuat, concretizandu-se prin extinderea fara precedent a relatiilor politico-diplomatice si economice. Presedintii Frantei, generalul Charles de Gaulle si Richard Nixon din SUA, au vizitat Bucurestiul in 1968 si respectiv in 1969 ceea ce a impulsionat extraordinar relatiile politico -diplomatice cu Occidentul.
Romania a stabilit relatii diplomatice cu R.F. Germania 1967, cand nici un alt stat socialist nu avea astfel de legaturi; a mentinut relatii diplomatice cu Israelul dupa "razboiul de sase zile "(1967), a refuzat consecvent sa participe la manevrele militare ale Tratatului de la Varsovia, sustinand paralel ideea desfiintarii simultane a blocurilor militare. De asemenea, in acea perioada de bucurie dar si de tensiune, Romania a trecut la reorganizarea statului in general si la reorganizarea sistemului de siguranta si securitatea tarii in special.
Ca o paranteza..... nu putini sunt cei care pun si pe seama acestor evenimente, caderea familiei Ceausescu in anul 1989....
Dar evident, nu despre caderea familiei Ceausescu doresc sa vorbesc, ci despre curajul unui stat membru al unui tratat, care in ciuda apartenentei sale la acest tratat, a avut curajul de a spune nu unei "operatiuni speciale".
Astazi, Romania, nu mai este membra a Tratatului de la Varsovia si nici Tratatul de la Varsovia nu mai exista, insa exista un alt tip de tratat ... cu alte tari aliate si cu alt gen de operatiuni.
Dl. comandor (r) Mihai Axante, spunea foarte frumos in cartea domniei sale, "Cercetare, informatii si spionaj", ca desi traim in secolul XXI, noi (in special analistii) inca nu stim exact cauzele reale ale existentei celor doua conflagratii mondiale, in tumultoasa noastra istorie, si cu atat mai putin cauzele reale ale "razboiului impotriva terorii" pornit de S.U.A. dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001.
Aliantele vin si trec, iar fiecare isi urmareste propriul interes in ciuda declaratiilor de "interes comun". Romania are propria sa experinta... Poate ca nu ar strica daca tara noastra ar acorda o mai mare importanta statutului si relatiilor pe care le are in cadrul aliantei NATO, iar acolo unde trebuie spus NU, sa aiba curajul anului 1968, in ciuda nefericitei expresii a fostului presedinte american,G.W.Bush, care spunea ca "cine nu este cu noi este impotriva noastra".
Nu poti elabora o intreaga strategie de razboi in care sa implici aproape toate armatele lumii intr-un conflict al carui "inamic", cum bine spunea dl. Mihai Axante, "este incert". In conflictele asimetrice, nonconventionale, atunci cand armatele sunt reduse numeric, rolul serviciilor de informatii creste enorm. Daca Romania si-ar intensifica cercetarea si in acest sens, atunci am putea spune ca deciziile luate ne apartin si ele sunt luate in baza unor informatii reale, obtinute in mare parte, cu ajutorul humint-ului romanesc.
Poate ca acest lucru ar atrage, la fel ca in acel an 1968, admiratia multora.... O realitate de care Romania are atata nevoie astazi...

Un comentariu: